“Er zijn een groot aantal predikanten die benaderd kunnen worden om hier voor te gaan,” verteld Wim Kortleve, preekvoorziener, “Een aantal hebben hier al eerder gepreekt. Het hangt er dan vanaf of je op tijd bent en of ze een vrije zondag hebben. Het is ook een verantwoordelijke taak want wij hebben een gemeente waarin verschillend gedacht wordt over geloof en kerkdienst.”

“Allereerst krijg ik van Daco Coppoolse, onze eigen wijkpredikant, een overzicht van het komende jaar met daarin aangegeven wanneer hij zijn vrije zondagen heeft,” vervolgt Wim, “Dat overzicht is al afgestemd binnen het pastoresoverleg PKN-Driebergen in verband met de gezamenlijke diensten en de uitwisseling van predikanten.” Met dat overzicht gaat Wim op zoek naar predikanten die voor de lege plekken beschikbaar zijn. Per jaar zijn dit ongeveer 17 diensten die op deze manier worden ingevuld.

Wim zegt: “Je begint plaatselijk te zoeken. Daarna ga je verder zoeken. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: de vakantieperiode, de reisafstand, zijn er predikanten die de gemeenteleden graag horen, enzovoort.” PKN-Nederland heeft op internet hier een zoekmachine voor ontwikkeld. Daarin kunnen predikanten zichzelf aanmelden en er staat zelfs vermeld welk dagdeel de predikant beschikbaar is.

“Bij een predikant van buiten is het goed dat je vanuit het kerkenwerk een stuk ervaring hebt,” zegt Wim, “Dat werkt wel wat makkelijker. Predikanten die hier de eerste keer komen willen graag weten in wat voor een gemeente ze gaan preken of wat de gewoonten zijn in onze kerkdiensten.” Zo vertelt hij de predikanten over de achtergronden van de gemeente, uit welke bundels wij zingen en dat ze op een bepaald tijdstip de liturgie moeten doorgeven aan de organist en het Beam team. Gelukkig staat een en ander netjes verwoord in de orde van dienst en de bevestigingsbrief die de predikanten ontvangen.

Maar er gaat iets veranderen. “Ik heb deze taak vier jaar mogen uitvoeren en heb het met plezier gedaan. Als ik een paar jaartjes jonger was geweest had ik het graag nog een poosje willen doen, maar er zijn nog andere dingen die ik graag wil doen,” vervolgt Wim, “Dus het is goed als nu iemand anders deze taak wil overnemen.”

Dit is dan ook de reden dat de kerkenraad naarstig op zoek is naar iemand die de taak van preekvoorziener op zich wil nemen want de lege zondagen moeten opgevuld worden.
Denk je deze taak aan te kunnen of weet je iemand die het zou kunnen, neem dan contact op met: