“Voordat ik begeleider werd,” zegt Joop, “heb ik af en toe de kindercrèche gedaan en sinds april 2016 ben ik ook lector.” Daarnaast heeft Joop ook twee keer geholpen met de organisatie van de gemeente zondag en is hij een keer ‘de hei op gegaan’ met de kerkenraad. Op die bijeenkomsten is Joop volledig in zijn element. Hij vervolgt: “Je helpt dan de gemeente en de kerkenraad na te denken over wie en wat de kerk wil zijn.”

Sinds de zomer van 2015 is Joop eens in de zes weken begeleider van de kindernevendienst. “We doen dit met 5 tot 7 begeleiders,” zegt hij, “staan onder de bezielende leiding van Magda Lijftogt en maken gebruik van de stichting ‘Vertel Het Maar’ die materiaal voor kindernevendiensten ontwikkeld.” Via dit online initiatief krijgen de begeleiders alle materialen, kleurplaten, oefeningen en het inhoudelijke verhaal voor de nevendienst. Joop: “Daardoor valt de voorbereidingstijd wel mee. Gemiddeld ben ik daar ongeveer 45 minuten mee bezig.” De tijd die hij met de kinderen bezig is hangt af van lengte de dienst.

De kindernevendienst bestaat uit twee onderdelen. Joop zegt: “Het eerste is een inhoudelijk deel en daar aan gekoppeld een creatief deel. Ik begin altijd met het welkom heten van alle kinderen, even met elkaar bijpraten over de afgelopen week én het delen van de spelregels van de nevendienst. Ik eindig altijd met het Onze Vader door de kinderen steeds een regel na te laten zeggen.”

“Ik bereid me op zaterdagavond voor door naar de site van ‘Vertel Het Maar’ te gaan en de juiste materialen uit te printen. Vervolgens lees ik alles op mijn gemak door en maak ik er mijn eigen verhaal van, zodat het aansluit bij de kinderen. Tenslotte pak ik een pak koekjes uit de voorraadkast, zodat ze ook nog wat te smullen hebben tijdens de dienst. Naast de voorzieningen van ‘Vertel Het Maar’ hebben de begeleiders recent een gesprek gehad met Daco Coppoolse en Marina Roelofsen. “Het is goed ,” zegt Joop, “om af en toe samen met elkaar afstand te nemen van het werk en te bepalen wat er goed gaat en wat er eventueel beter kan. Op deze manier kunnen we de kindernevendienst verder door ontwikkelen.”

Joop vindt het werk als begeleider erg leuk. “De redenen waarom,” vervolgt hij, “is dat ik graag met mensen en dus ook kinderen werk, het leuk vind om de kinderen iets bij te brengen, geniet van hun onbevangenheid en ze hopelijk ook help om nog meer van Jezus en God te houden.”

Op mijn vraag of er dingen anders kunnen, zegt Joop: “Eén van de dingen waar we op dit moment mee bezig zijn is zorgen dat zowel de oudere als de jongere kinderen nog meer aan hun trekken komen. In plaats van één verhaal voor beide groepen, gaan we na de zomervakantie aan de slag om in dezelfde ruimte met twee groepen en twee verhalen te werken. Volgens mij hebben we een goede oplossing daarvoor gevonden. Nieuwsgierig? Kom gerust eens kijken of help eens een nevendienst mee!”