Vanavond ben ik op bezoek bij Khurram en zijn vrouw Sheeba. Het echtpaar waar ik al eerder over schreef. Zijn zuster Aneeqa verblijft enkele dagen bij hen. Aneeqa: “Ik ben naar Europa gekomen om de Heilige Vader Paus Franciscus te ontmoeten. Dat was een hele belevenis.”

Met enige trots laat ze me een foto zien van de audiëntie in het Vaticaan waar ze de Paus een beschreven steen overhandigd. In de loop van het gesprek verteld ze dat die steen is beschilderd door kinderen in Pakistan waarvan de ouders levend verbrand zijn in een steenoven.

Aneeqa is advocaat en werkt voor de organisatie ‘The Voice Society’. Dit is een mensen rechten organisatie met de bedoeling om vervolgde mensen in Pakistan te helpen. “Hierbij richten we ons,” verteld Aneeqa, “tot de vrouwen en kinderen. We vertegenwoordigen ze bijvoorbeeld in de rechtbanken als ze vanwege hun religie worden vervolgt.” Ze noemt een aantal projecten waar haar organisatie aan werkt, zoals bijvoorbeeld: - Women rights, - Child rights, - Scholing voor wezen en straatkinderen, - Rechtshulp voor mensen die doordat ze christen zijn in de gevangenis zitten. Ze geeft diverse voorbeelden van de verschillende projecten. De voorbeelden tonen aan hoe slecht de christenen behandeld worden. Daarbij legt ze uit dat er drie categorieën van Godslastering zijn waarvan christenen in Pakistan worden beschuldigd en onder lijden. Zij vervolgt: “295A: voor als je iets zegt tegen de religie van de moslims. Hier kun je 10 jaar opsluiting in de gevangenis voor krijgen. 295B: voor als je iets zegt tegen de Koran. Dat wordt bestraft met levenslange opsluiting. 295C: dat is als je iets zegt tegen Heilige Profeet. Daarvoor kun je de doodstraf krijgen.”

Ze verteld dat ze zelf ook regelmatig bedreigt wordt in het werk wat ze doet en licht dat toe met een voorbeeld. Op mijn vraag waarom ze dan dat werk blijft doen antwoord ze: “Het is mijn roeping. Ik heb mijn opleiding gevolgd in Duitsland en heb daar lange gesprekken gehad met een priester. Hij raadde me aan tot God te bidden en te vragen wat mijn taak zou kunnen zijn. Ik dacht er over na en kwam tot de conclusie dat God me heeft geroepen dit werk te doen. Tijdens het werk heb ik steeds het gevoel dat God bij me is. Als het weer eens fout dreigt te gaan dan helpt Hij ons steeds weer uit de situatie waar we in zitten.”

Aneeqa geeft in de korte tijd van het interview heel veel informatie. Te veel om hier allemaal te vermelden. Ze spreekt over de verschillende wetten die gehanteerd worden bij de berechting van christenen in Pakistan. Ze verteld over de banden met Duitsland en over haar bezoek aan de Paus wat een diepe indruk bij haar heeft achter gelaten.
Arnold Middeldorp.