WabeRoelofsen“We zetten een kerstboompje neer. Nou ja, zeg maar kerstboom,” zegt Wabe, “en we hebben alvast oliebollen voor oud en nieuw.” Zijn moeder vult aan: “Wabe is al heel erg gefocust op Oud en Nieuw want dan is er vuurwerk.” Een echte jonge knul dus. Hij vervolgt: “We doen alle kerstversiering in de boom en zetten verder niet zoveel neer. Op school maak ik wel eens een kerstbakje.” “Op eerste kerstdag hebben we een kerstdiner,” zegt Wabe, “dat doen we met zijn allen.” Er komt veel familie en die nemen allemaal wat mee.

“Maar we gaan eerst naar de kerk.” vervolgt hij. Dat vindt hij leuk want hij gaat met plezier mee. Op school vieren ze ook het kerstfeest. Daar plaatsen ze een kerstboom met grote nep kerstballen. “Dan gaan ze niet zo gauw kapot.” aldus Wabe, “Om het jaar vieren we het schoolkerstfeest in een kerk. Dan zingen we wat en steken kaarsjes aan en zo.” Op de vraag wat kerst eigenlijk betekent, zegt Wabe: “Er is heel lang gewacht op de zaligmaker tot Jezus kwam. Op eerste kerstdag wilden Jozef en Maria een hotelkamer huren, maar dat kon niet omdat ze allemaal vol zaten. Dus gingen ze naar een stal en daar is toen Jezus geboren.”

Dan vraag ik hem wat de geboorte van Jezus voor hem betekent. Hij zegt: “Ja eh, dan denk ik zo van: Jezus wordt geboren met kerstfeest en met Pasen wordt hij gedood en dan staat hij na drie dagen weer op.” Zijn moeder vraagt dan: “Wat kwam Jezus dan doen op aarde?“ Wabe: “Mensen die boos waren of met het verkeerde been uit bed zijn gestapt kwam hij opvrolijken. Maar hij kwam ook mensen beter maken en blinde mensen weer laten zien.” Hij vertelt me hoe dat ging in die tijd en we ronden het interview af. Daarna praten we nog wat gezellig na. Een heerlijke jongen om naar te luisteren.

Arnold Middeldorp.