Vakantieverhalen

De verloren ring.  “Afgelopen zomervakantie waren we twee weken op het Griekse vasteland aan de Egeïsche zee. Het is een rustig gebied met mooie stranden en warm zeewater.” vertelt Karin, “Telkens moest ik denken aan de apostel Paulus, die in ditzelfde gebied intens heeft gereisd. De steden Thessaloniki, Philippi en Amphipolis, die wij ook bezochten, waren hem allemaal goed bekend.”

Na 10 heerlijke dagen in het hotel vertrokken ze naar vrienden die in de nabije buurt een zomerhuis hebben. Hij is Grieks en zij Nederlandse. Na aankomst vertrokken ze in de namiddag met z’n allen naar het strand.

“Henk werd door de mannelijke familieleden,“ vervolgt Karin, “van onze Griekse vriend uitgenodigd om volleybal te spelen in het zeewater. Met enige tegenzin ging hij mee en na een half uur leek het of hij er zelfs plezier in beleefde. Na een uur was het genoeg en kwam hij op de strandstoel uithijgen. Maar ineens ging er een schok door hem heen. De gouden zegelring aan zijn linker hand, die hij van zijn vader op 20 jarige leeftijd had gekregen, was er niet meer! Weg zegelring - verdwenen in de Egeïsche Zee!”

Van Amsterdam naar Pesaro.

“Laatst kwam ik iets bijzonders tegen op het strand. Drie mensen die zich inzetten voor kinderen die aan dementie lijden.” zegt Gieneke, “Een tocht van 5500 kilometer per kajak naar het Italiaanse Pesaro aan de Adriatische kust.”

Jeel en Gieneke Jager gaan al 48 jaar naar hun stacaravan in Zeeland. Gieneke: “Meestal ga ik elke ochtend naar het strand. Nog geen 5 minuten lopen vanaf de caravan. Genieten van al het mooie dat de natuur ons biedt.” Laatst stond ze oog in oog met een hert dat over de weg kwam aanlopen.

Roemenië toen en nu

In september bezochten Gea en Jaques  de Roemeense familie, waarmee ze, door een actie van Piet van Midden, in 1989 contact kregen. Gea: “Elisabeth, Laszlo en hun dochter Melinda wonen in Roemenië vlak bij plaatsje Gilau. We hebben ze deze vakantie drie keer mogen ontmoeten. Het was een geweldig weerzien. We hebben heerlijk bijgepraat en gepicknickt aan een rivier in de buurt.”

Misschien weten sommige het nog wel, dat eind van 1989, dominee Piet van Midden een aantal adressen had van mensen die in Roemenië woonden en behoorden tot een Hongaarse minderheid, hoofdzakelijk Christenen.

De bedoeling was een leuk pakketje van maximaal 1 kg. te maken met kleine dingen, vergezeld van een gezellige brief. Men moest wel opletten wat men schreef want Ceaucescu was nog aan de macht. De bedoeling was dat het pakketje met de kerst zou aankomen.

Ondanks verdriet toch veel zegeningen.

“Aan het begin van dit jaar hadden Bram en ik een vakantie geboekt. Het zou een mooie cruise worden met de Holland America Line.” zegt Ada, “Maar het liep allemaal heel anders dan we dachten.” Bram werd ziek en moest naar het ziekenhuis. Ada: “Eerst hadden we de hoop dat hij beter zou worden, maar dat mocht niet zo zijn. Hij overleed op 8 april.”

Na alles wat Ada in die periode meemaakte en een eerste stukje verwerking van het verdriet kwam haar dochter op een gegeven moment op bezoek. Zij had begin mei een reis geboekt naar haar jongste broer. Ada: “Haar broer woont in Maleisië en ze wilde hem en zijn familie daar opzoeken. Ja, toen kwam de vraag of ik mee wilde gaan.

Een hartje met een tekst

“In de laatste week van onze vakantie reden we vanaf Horst aan de Maas op de fiets naar het plaatsje Kevelaer.” zegt Arnold, “Een tocht van 25 kilometer waarbij we door een heel mooi natuurgebied reden.”

Kevelaer is een bedevaartsplaats in Duitsland op zes kilometer van de Nederlandse grens. De marskramer Hendrick Busman (1607-1649) zou van de Maagd Maria driemaal toe de opdracht hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen. Hij gaf hieraan gehoor op een van zijn tochten over de Heide van Kevelaer.

Vakantie 2016.
De vakantie van 2016 is bijna ten einde. Wat heeft het Rineke gebracht? Is ze ver weg geweest, naar een tropisch vakantieland? Of ‘gewoon’ naar een van de Nederlandse Waddeneilanden?

Rineke: “Niets van dit alles. Het is ongeveer 15 jaar geleden dat ik voor het laatst met vakantie ben geweest in Chaam, Noord-Brabant. Om met vakantie te kunnen gaan heb je veel energie nodig. Dat heb ik niet. Zou ik dan niet kunnen genieten van vakantie?“

De Vredeskaars.
Zaterdagavond 6 augustus kwam de familie Allaart terug van een vakantie, met hun kinderen en kleinkinderen, in Bergün Graubünden Zwitserland.

In Kerknieuws hadden zij  gelezen over het meenemen van een Vredeskaars, maar waren vergeten die mee te nemen uit de kerk. De dag voor ze op vakantie vertrokken konden ze niemand meer bereiken die een sleutel van de Grote Kerk had. Erna: “Op het bureau van Klaas Allaart stond een kaars met een afbeelding van de Grote Kerk.