Vakantie 2016.
De vakantie van 2016 is bijna ten einde. Wat heeft het Rineke gebracht? Is ze ver weg geweest, naar een tropisch vakantieland? Of ‘gewoon’ naar een van de Nederlandse Waddeneilanden?

Rineke: “Niets van dit alles. Het is ongeveer 15 jaar geleden dat ik voor het laatst met vakantie ben geweest in Chaam, Noord-Brabant. Om met vakantie te kunnen gaan heb je veel energie nodig. Dat heb ik niet. Zou ik dan niet kunnen genieten van vakantie?“

Het woord vakantie komt van ‘vacare’, vrij zijn. “Ik zie buren en bekenden met vakantie gaan,” vervolgt Rineke, “Sommigen zijn naar Mexico geweest: uren vliegen. Anderen gingen naar Frankrijk of Italië: uren rijden met de auto. En ik? Ik ben lekker thuis gebleven. Genieten van onze tuin.

Daar groeien bessen en bramen. Die kan je niet plukken als je afwezig bent. Op het grasveld voor ons huis staan prachtige bomen waar het zonlicht zo mooi door de bladeren kan schijnen. En wat dacht je van een fietstochtje over de Arnhemse Bovenweg naar Zeist. Lang leve de elektrische fiets die mij in staat stelt zo’n fietstochtje te maken.”

 

‘Vrij zijn’ had deze zomer een bijzondere lading voor Rineke. Het ging een tijdje niet zo goed met haar. Weinig energie en soms kon ze maar net op haar benen staan. Ze was er van geschrokken. “Ik dacht: kan ik straks nog wel lopen en ik voelde mij opgesloten in mijn lichaam,“ zegt Rineke, “Gelukkig ontdekte ik enkele adviezen die mij er weer bovenop hielpen. Ik voel mij weer stukken beter. Meer energie. Dat gaf een geweldig gevoel van ‘vrij zijn’. Als ik op de fiets naar het dorp rijd, overvalt mij een grote dankbaarheid en ik dank God dat ik zomaar kan fietsen en lopen en zelf de boodschappen doen. Dat is geweldig.”

Met vakantie gaan naar een ver en vreemd land? Rineke: “Niets voor mij. Ik ben heel dankbaar dat ik nog steeds kan lopen, dat ik - met hulp van Arie - zelf het huishouden kan doen. Wat een groot gevoel van ‘vrij zijn’ geeft dat.”