Van Amsterdam naar Pesaro.

“Laatst kwam ik iets bijzonders tegen op het strand. Drie mensen die zich inzetten voor kinderen die aan dementie lijden.” zegt Gieneke, “Een tocht van 5500 kilometer per kajak naar het Italiaanse Pesaro aan de Adriatische kust.”

Jeel en Gieneke Jager gaan al 48 jaar naar hun stacaravan in Zeeland. Gieneke: “Meestal ga ik elke ochtend naar het strand. Nog geen 5 minuten lopen vanaf de caravan. Genieten van al het mooie dat de natuur ons biedt.” Laatst stond ze oog in oog met een hert dat over de weg kwam aanlopen.

Op het strand geniet ze vaak van de zeehonden die wat verderop in het water op een zandbank liggen. “Een tijd geleden hadden de dieren een ziekte en lagen er veel op het strand.” vertelt Gieneke, “Bij een van de nog levende dieren hebben we een dag zitten waken om te voorkomen dat mensen met het dier gingen zeulen.”

“Op 3 september zag ik de drie kajakvaarders.” vervolgt Gieneke, “Ze kwamen met hun kajak vanuit Amsterdam en gingen langs de kust naar het zuiden. Dan dwars door Frankrijk heen en onderlangs de kust van Italië helemaal tot aan Pesaro.” Deze drie mensen zamelen op deze manier geld in voor kinderen die lijden aan de ziekte van Battem. Dat is dementie bij jonge kinderen. “En weet je,” zegt Gieneke, “het Battem Research Fonds is hier in Driebergen gevestigd.”

Of deze ontmoeting toeval is? Gieneke: “Ik weet het niet, maar ik kijk uit naar de dag dat ik Feike (24), Fenna (24) en Willem (25) na hun tocht nog eens kan ontmoeten.” Wilt u meer weten over het Battem Research Fonds kijk dan op www.2kayak4batten.nl.