De Vredeskaars.
Zaterdagavond 6 augustus kwam de familie Allaart terug van een vakantie, met hun kinderen en kleinkinderen, in Bergün Graubünden Zwitserland.

In Kerknieuws hadden zij  gelezen over het meenemen van een Vredeskaars, maar waren vergeten die mee te nemen uit de kerk. De dag voor ze op vakantie vertrokken konden ze niemand meer bereiken die een sleutel van de Grote Kerk had. Erna: “Op het bureau van Klaas Allaart stond een kaars met een afbeelding van de Grote Kerk.

We besloten die mee te nemen.”

Op 31 juli zou er een berggottesdienst zijn. Die kon niet doorgaan vanwege regen en was verplaatst naar het kerkje van Latsch, een bergdorpje boven Bergün. Erna: “We gingen er heen met één van onze dochters en 3 van de kleinkinderen + de kaars. Voor het kerkje troffen we de predikante en Klaas vroeg of hij de kaars mocht overhandigen en vertelde waarom het ging. Ze vond het een heel mooi idee en vroeg of Klaas hem zelf bij de begroeting aan het begin van de dienst wilde geven. Zij zou hem daarna aansteken en bij de Bijbel plaatsen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Klaas heeft in de dienst verteld waarom het ging en de kaars van de PGD Driebergen aan de dominee overhandigd.  Na afloop gingen de mensen kijken bij de kaars, ze vonden het heel mooi.
Tot grote verbazing van Erna kwam er na de dienst een echtpaar naar hen toe uit...... de Grote Kerk!!  Heel bijzonder.
De muziek deze morgen was niet van het orgel, maar van een viool, klarinet en accordeon, een afvaardiging van het harmonieorkest dat anders in de Berggottesdienst had gespeeld.

Erna: “Na afloop van de dienst ging iedereen naar het oude Dorpshuis/school, waar koffie was en taarten die door boerinnen uit de omgeving waren gemaakt, evenals brood en braadworst van de bbq. We vonden het mooi dat 3 van onze kleinkinderen, die anders niet in de kerk komen, dit hebben meegemaakt. Het was een bijzondere zondag.”