Oorspronkelijk komt Henk uit Stadskanaal en Ans uit Gameren. Na de omzwervingen in het midden van het land, in de tijd dat ze hun eerste en tweede kind kregen, werd Henk predikant in Zaamslag in Zeeuws-Vlaanderen.

Ans: “Een klein dorp met vier kerken.” Henk vervolgt: “Het was echt zo een protestantse enclave in een katholieke omgeving.” In de vijf jaar dat ze daar woonden kregen ze hun derde en vierde kind. “Zeeuws-Vlaanderen had in de voorgaande periode wat oudere predikanten gehad en kreeg toen veel jongere predikanten die het goed met elkaar konden vinden,” zegt Henk, “Die zochten elkaar op voor onderlinge steun en leerden werken in de praktijk.” De tweede periode was Henk Predikant in Yerseke. Henk: “De kerkenraad wilde daar graag vernieuwen en wilde mij graag als predikant. Toen we daar begonnen, bleek al gauw dat niet de hele gemeente zo op vernieuwingen zat te wachten. De overgang was wel fors, van het bourgondische milde Zaamslag naar een dorp met een gesloten cultuur en zijn eigen regels. Wel hebben we daar wel heel fijne dingen gedaan. Daar heb ik bijvoorbeeld de Alpha-cursus gedaan en veel met jonge mensen gewerkt. Maar kwam niet aan de liturgie. Daar mocht je niets aan veranderen.” In de laatste twee van de acht jaar in Yerseke kreeg Ans een ongeluk en moest revalideren. Henk was toen niet alleen predikant maar hield ook het gezin draaiende. Na die periode verplaatste het gezin zich naar de Bollenstreek.

De derde periode brak aan en Henk werd predikant in Lisse. Henk: “Een heel andere gemeente met autochtone Lissenaren, maar ook mensen die hier later zijn komen wonen. Een mooie mix van mensen.” Ans vervolgt: “We zitten hier eigenlijk in het nieuwste gedeelte van Lissen en Lisserbroek, twee plaatsen die in twee verschillende provincies liggen. Er zijn veel jonge gezinnen en mensen die van buitenaf gekomen zijn. Een heel leuke gemeente om in te werken.” Henk zegt: “De sfeer is hier erg goed. In een goede sfeer gebeuren goede dingen. Dan kun je heel constructief met elkaar werken.”

Op mijn vraag: ‘Hoe typeer je je als predikant?’ zegt Henk: “Ik zie mijzelf heel erg als mensenmens en ik hecht veel belang aan contact met en tussen de verschillende generaties.” Meer over wie Henk is en hoe hij in het leven staat als predikant leest u volgende maand in het tweede interview.

Arnold Middeldorp.